Grčevi kod beba - trikovi i saveti

Grčevi kod beba - trikovi i saveti

Povratak iz porodilišta u ušuškan i topao dom za roditelje i njihovu bebu označava početak dugo očekivane i brižljivo planirane sreće, novo razdoblje koje će svemu u životu dati smisao. Ipak, iako je izvor bezgranične radosti i bezuslovne ljubavi, beba u život roditelja unosi i dosta briga, strahova i strepnji.

 

Na samom početku zajedničkog života mame i bebe, bilo da je iskusna ili ne, idilu često prekidaju grčevi kod beba. Šta pomaže, a šta može da pogorša situaciju, šta su u stvari grčevi kod beba, pitanja su koja najčešće muče majke, i često ih obeshrabruju već na samom početku.


Šta su grčevi kod beba?


Grčevi kod beba ili infantilne kolike česta su pojava koja pogađa 10% do 40% novorođenčadi. Po medicinskoj definiciji to su periodu plača označeni sa 3-3-3, tj. najmanje 3 sata plača u toku dana, najmanje 3 dana u toku nedelje, i najmanje 3 nedelje trajanja. Dakle, grčevi kod beba su periodi neutešnog intenzivnog plača zdrave bebe koja očekivano napreduje, nepoznatog su uzroka i nastaju sasvim iznenada.


Grčevi kod beba izazivaju izuzetnu uznemirenost i obično su praćeni nadutošću stomačića, stezanjem pesnica i grčenjem nogu prema stomaku, što je reakcija novorođenčeta na bol. Neposredan uzrok ove neprirodne pojave nije sa sigurnošću utvrđen, ali najviše pedijatara slaže se sa gastrointestinalnom teorijom koja kao uzrok grčeva uzima progutan vazduh prilikom hranjenja, što potvrđuje peristaltika creva koja može da se čuje, a naročito je izražena posle obroka.


Kad počinju grčevi kod beba?


Infantilne kolike obično počinju oko treće nedelje života novorođenčeta (mogu čak i ranije, oko petnaestog dana, ali su to retki slučajevi), a svoj maksimum intenziteta dostižu oko šeste nedelje života.


Trenutak kad počinju grčevi kod beba lako ćete prepoznati
, ali sigurno nećete biti sasvim pripremljeni za to. Ipak, uz prave savete, trikove i puno strpljenja uspećete da prebrodite ovu neprijatnu fazu i osećaj bespomoćnosti jer ne možete sasvim da pomognete svojoj bebi.


Važno je da kada znate kad počinju grčevi kod beba eventualno neutešna plakanja pre treće nedelje proverite sa bebinim pedijatrom koji će otkloniti sumnju u drugačiji uzrok plača. Od momenta pojave kolika, a i dalje kroz odrastanje mališana, važno je da sačuvate pribranost, strpljenje, nežnost što će uz puno ljubavi doprineti da sve probleme prevaziđete i rešite na najbolji moguć način.

 

beba-uživa-u-majčinom-naručju


Koliko traju grčevi kod beba?


Pitanje koliko traju grčevi kod beba možemo posmatrati sa dva aspekta. Prvi je na dnevnom nivou, a drugi vezan za ukupno trajanje pojave kolika. Na oba pitanja odgovor je prilično individualan, jer se dešava da se drugo ili treće dete iste majke, gajeno u istim ili sličnim uslovima, znatno razlikuju od prve bebe, a da i ne govorimo od svih ostalih.


Ipak, izvesne doslednosti postoje, pa ako govorimo o tome koliko traju grčevi kod beba na dnevnom nivou odgovor je obično najmanje tri sata u toku dana, uglavnom posle svakog obroka, a najizraženiji su poslepodne. A ako govorimo koliko traju grčevi kod beba, tačnije do kog meseca je prisutna ova pojava, odgovor je obično do trećeg. Kod nekih novorođenčadi kolike prođu i ranije (i obično su manje intenzivne), kod nekih traju do šestog meseca, ali nikad duže od devet meseci a i to je veoma retko zabeležena pojava.


Grčevi kod beba – šta pomaže?


Tokom vremena, jer kolike nažalost traju dugo, shvatićete koliko su individualni grčevi kod beba. Šta pomaže baš vašoj bebi na kraju ćete iskustveno zaključiti, ali svi roditelji i pedijatri slažu se oko jedne stvari: držanje bebe u naručju. Nežno zagrlite svoju bebu i mirnim glasom ili umirujućom pesmicom poručite joj da će sve biti dobro, da ste tu da je razumete i da će sve sigurno proći.


Neki provereni trikovi i saveti:

  • ako sisaju, grčevi kod beba su manje izraženi, ali ipak se javljaju, pa vodite računa o svojoj ishrani i probajte da ograničite vreme dojenja na 20 minuta, koliko je dovoljno za hranjenje, da beba ne bi gutala vazduh.
  • posle svakog hranjenja dojenjem ili na flašicu obavezno podignite bebu da podrigne i oslobodi se viška vazduha
  • ugrejte peškir, termofor ili svojom šakom utoplite bebin stomačić
  • polako masirajte stomak kružnim pokretima da oslobodite gasove
  • koristite flašice sa anatomskim nastavcima koji smanjuju gutanje vazduha
  • po savetu pedijatra dajte bebi preparat koji pomaže u borbi protiv grčeva

Sada kada znate kad počinju grčevi kod beba i koliko traju, koliko su iscrpljujući grčevi kod beba, šta pomaže da ih prebrodite, naoružajte se strpljenjem i ljubavlju i nežno zagrlite svoju bebu da shvati da će i to proći.