Igre za decu napolju – naših 10 predloga za nezaboravnu letnju zabavu

Igre za decu napolju – naših 10 predloga za nezaboravnu letnju zabavu

U potrazi ste za inspiracijom kako da ovog leta stvorite nezaboravne trenutke sa vašom decom? Ne tražite dalje!

 

Delimo sa vama naših 10 predloga za igre za decu napolju koje ne samo da će zabaviti vaše najmlađe, već će podstaći njihovu kreativnost, timski duh i spretnost.

 

Ako ovoga leta planirate porodično putovanje, pored igračaka ne zaboravite da sa sobom ponesete i spisak ovih igara. Isprobajte ih i obavezno nam javite vaše utiske.

 

Igre na otvorenom za podsticanje saradnje

Gde ima dece dogodi se i poneka svađa i nerazumevanje. Zato su igre odličan poligon za testiranje i uvežbavanje komunikacijskih veština i sposobnosti saradnje.

 

Takođe, igre pružaju deci priliku da se još više zbliže i bolje upoznaju. Evo nekoliko ideja. 

 

Stene i brod

Ova igra je izazovnija i interesantnija ukoliko učestvuje više dece. Jedno dete je brod, dok su ostala deca stene. Deca-stene rasporede se da stoje ili sede po podu, a detetu koje glumi brod stavi se povez preko očiju. Zadatak je da dete brod pređe od jedne do druge obale ploveći između stena, a da ga stene navode tako što ispuštaju zvuk talasa svaki put kada im se brod previše približi. Kada brod stigne do kraja on postaje stena a sledeće dete preuzima ulogu broda.

 

Volim da…

Ova igrica je odlična za bolje međusobno upoznavanje.

 

Deca sede u polukrugu, a jedno dete im pantomimom pokazuje šta voli da radi, koji hobi ima, i čemu uživa i sl. Ostala deca pogađaju. Treba podstaći decu da pokazuju što više različitih aktivnosti.

 

Gužva u autobusu

Na podu se iscrta kvadrat u koji treba da stanu sva deca. Kvadrat predstavlja autobus, a deci se objasni da će oni putovati ovim autobusom i da je mnogo važno da zajedno stignu do cilja.

 

Zatim im se kaže da se ukrcaju u autobus i da se voze. Da bi sve bilo zabavnije mogu da oponašaju putnike tokom vožnje, npr. kako to izgleda kada autobus krivuda, blago zakoči i sl. Zatim im se kaže da izađu iz autobusa i da sačekaju sledeći, nakon čega brišemo jednu stranicu kvadrata i pomeramo je ka unutra tako da smanjimo površinu autobusa. Deca se ukrcavaju i nastavljaju vožnju.

 

Ovo se ponavlja 2-3 puta pri čemu svaki put smanjujemo površinu autobusa. Podsećamo decu da niko ne sme da ispadne iz autobusa dok se voze, čime podstičemo da se međusobno pomažu. Kažemo im da mogu da koriste razne taktike, samo je važno da niko ne bude povređen.

 

Na kraju igre bilo bi dobro sa decom porazgovarati šta se u igri dešavalo, da li su se i kako dogovarali. Cilj je istaći da u životu, baš kao u ovoj igri, ume da bude mnogo lakše kada sarađujemo i oslanjamo se jedni na druge. 

 

Igre napolju za razvoj koncentracije

U nastavku vam predlažemo nekoliko “mirnijih” igara u kojima se od deteta očekuje da zastane, smisli odgovor, da sluša i pamti odgovore drugih, dakle da vežba fokus i pamćenje.

 

Deca sede u krugu i uče o planetama u parku.

 

Predmet koji govori

Deca sede u krugu. Odaberite neki predmet koji će se prosleđivati po krugu i dajte ga prvom detetu. Predmet može biti bilo šta, npr. ako ste na plaži upotrebite nešto od plažnih rekvizita, mišić za plivanje, masku za ronjenje i sl.

 

Prvo dete uzima predmet u ruku i treba da neprestano govori o njemu, to radi sve dok sledeće dete ne pruzme predmet i nastavi da ga opisuje. Ovde je deci dozvoljeno da maštaju, dakle, ne samo da opisuju predmet, već i da kreiraju čitavu priču oko njega.

 

Pogodi predmet

U neprovidnu vreću stavi se više predmeta. Dete stavlja ruku u vreću uzima predmet i ne gledajući u njega treba da opisuje njegova svojstva: od kog je materijala, kakve teksture, koliko je veliko, dakle sve što mu padne na pamet. Ostala deca pogađaju koji predmet je u pitanju. 

 

Lopta u krug

Deca stoje u krugu i dobacuju se loptom. Pre nego što nekom bace loptu moraju da izgovore njegovo ime. Važno je da zapamte ime onoga ko im je dobacio loptu i kome su oni loptu prosledili, jer u sledećem krugu loptu dobacuju istim tim redosledom, ali ovoga puta bez prozivanja imena.

 

Igra se može dodatno zakomplikovati tako što će se istovremeno koristiti dve lopte.

 

Dečje igre za razmrdavanje

Statistike pokazuju da nove generacije mališana imaju slabije razvijenu motoriku od prethodnih, a jedan od razloga leži u tome da je fizičku aktivnost potisnulo gledanje u telefon i tablet. Savršena zamena za vreme koje bi dete provelo sedeći pred ekranom je upravo igra, i to ona koja koja njega razvija spretnost, brzinu i koordinaciju pokreta.

 

Ne morate plaćati skupe treninge. Evo nekoliko zabavnih igara koje podstiču krupnu motoriku kod najmlađih.

 

Nasmejana deca se trkaju u džakovima na prostranoj livadi.

 

Trka sa rekvizitima

Za ovu igru biće vam neophodna mala priprema kako bi ste klasičnu trku od starta do cilja učinili interesantnijom, ali i komplikovanijom.

 

Trka sa kašikom podrazumeva da takmičari trče noseći u ruci kašiku u kojoj je loptica ili tvrdo kuvano jaje. Trka sa knjigom na glavi od dece zahteva brzinu, ali i dobar balans i koncentraciju. Trka sa 3 noge moguća je samo ukoliko deca sarađuju, tj. ako međusobno usklade pokrete. Deca se trkaju u parovima i to tako što su desna noga jednog i leva noga drugog deteta vezane.

 

Kod trke u džakovima svako dete uđe u vreću i pokušava što brže da stigne do cilja, ali ne trčanjem već skakutanjem.

 

Ukoliko ste sa klincima na moru možete iskoristiti rekvizite za plažu pa tako organizovati trku gde će deca prelaziti zadatu razdaljinu noseći koficu sa vodom, ili tako što će rukom kotrljati gumu za plivanje po pesku.

 

Hodaj kao…

Ova jednostavna igrica odlična je za zagrevanje. U njoj će podjednako uživati kako mala, tako i malo starija deca. Starije dete može biti u ulozi voditelja po čijoj instrukciji ostala deca treba hodaju kao da: idu kroz sneg, skakuću po baricama, šunjaju se kroz šumu, hodaju po gredi, trče po pesku…

 

Igra imitacije

Još jedna igrica za zagrevanje koja kod dece razvija maštu, veštinu imitiranja i sposobnot stavljanja u različite uloge. Voditelj traži od dece da: hodaju kao roboti, kao deca koja su tek prohodala, kao žena koja se vraća iz kupovine i nosi torbe, kao fudabaler koji je izgubio utakmicu….

 

Prepustite deci da uključe maštu i daju svoje ideje koga bi još sve mogli oponašati.

 

Nacrtaj crtež nosem

U ovoj igrici deca stoje u polukrugu ispred voditelja. Treba da zamisle da se ispred njih nalazi tabla po kojoj crtaju crtež nosem prema sledećim instrukcijama: Na sredini crteža nacrtaj kućicu koja ima dva prozora i vrata. Na krovu se nalazi dimnjak iz kojeg se širi dim. U gornjem desnom uglu nacrtaj sunce. Levo od kućice je drvo. Iznad drveta nacrtaj dve ptice itd.

 

Voditelji se mogu smenjivati i davati instrukcije prema svom nahođenju.

 

 

Svaka od ovih igara može se prilagođavati uzrastu i broju dece, kao i okolnostima u kojim se nalazite, a što je najbolje od svega i sama deca mogu davati svoje predloge kao igrice “doraditi”. Upotrebite ove igre kao animaciju za rođendansku proslavu u dvorištu, igru u parku ili zabavu na porodičnom letovanju.

 

Za većinu vam je potrebna samo dobra volja i mašta, a ukoliko poželite da uvrstite i neke rekvizite, možete ih pronaći u vašoj 4kids prodavnici. Tu smo da svako leto sa vašim mališanima učinimo letom za pamćenje!


PROIZVOD JE DODAT U KORPU
Image of product added to cart
Jungle kolica Oxy Beige, 0m+