Instant kašice - ukusna i brza hrana za bebe

Instant kašice - ukusna i brza hrana za bebe

Imate bebu i mislite da je spremna za to da njena ishrana bude nešto raznovrsnija, ali niste sigurni da je pravo vreme za uvođenje kašice za bebe? Odgovaramo na vašu dilemu i pričamo o tome kakva treba da bude ishrana beba, kao i koje su to prve kašice za bebe koje možete uvrstiti u njen jelovnik.

 

Svi znamo da se ishrana beba u prvih par meseci života zasniva isključivo na majčinom ili adaptiranom mleku. Dohrana, koja podrazumeva uvođenje prve kašice za bebe, i čvrsta hrana rezervisani su za nešto kasniji period, odnosno nakon navršenih četiri meseca. A zašto je to tako? Bebin sistem za varenje se tek razvija u njenim prvim mesecima života i sve do 4. meseca on nije spreman da svari druge vrste namirnica. Nekim bebama je potrebno i više od četiri meseca za razvoj digestivnost trakta i zato se pre uvođenja prve kašice za bebe uvek posavetujte sa pedijatrom.


Iako će svaki pedijatar imati svoje mišljenje o tome kakva treba da bude ishrana beba nakon 4.meseca i koje su to prve kašice za bebe koje treba da uvedete, ono što je isto za sve jeste da hrana za bebe sve do 8.meseca života mora biti blaga, pasirana, meka i sadržati sve neophodne hranljive sastojke radi pravilnog rasta i razvoja. Imajte na umu da čak i kada mleko ne bude više isključiva hrana za bebe, ishrana beba treba i dalje da uključuje što više mleka, a ovo pravilo važi barem dok dete ne napuni godinu dana.

 

Signali koji govore da je vaše dete spremno za kašice za bebe

 

Razvoj svakog deteta je individualan, tako da ne mora značiti da je beba čim napuni 4.meseca spremna za promenu ishrane. Nekim bebama je potrebno i do 8 meseci za razvoj sistema za varenje. Ipak, ukoliko beba „ispunjava“ vremenski faktor, a primetite i određene signale kao što mogućnost stabilnog držanja glave i sedenja u uspravnom položaju, zainteresovanost za drugu hranu, glad nakon podoja ili davanja adaptiranog mleka, a pri tom kada joj date tečnu hranu kašičicom ona je ne gura jezikom – vaše dete je definitivno spremno za prve kašice za bebe!


Ishrana beba u ovom periodu može biti vrlo izazovna i za dete i za roditelje, pa se naoružajte strpljenjem i počnite postepeno da uvodite jednu po jednu novu namirnicu. Neke ukuse beba će prihvatiti pre, neke kasnije, ali je najvažnije da vi ne odustanete od uvođenja nove hrane.

 

Kakva treba da bude hrana za bebe nakon što se razvije njen digestivni sistem?

 

Kada uvidite da je dete zainteresovano i spremno da prihvati hranu na kašičicu – različite voćne, povrćne i žitne kaše postaju idealna hrana za bebe. Kao što smo već rekli, sa uvođenjem novih ukusa krenite postepeno i držite se pravila 4 dana – ukoliko nakon tog perioda ne primetite određene negativne reakcije, možete uvesti drugu namirnicu i tako redom. Ukoliko je dete već prihvatilo određene ukuse, hrana za bebe postaje sve raznovrsnija, a vi opušteniji u kombinovanju različitih namirnica i pripremanju zdrave kašice za bebe. Na početku se obično preporučuju pirinač, različite vrste žitarica, krompir, šargarepa, bundeva, jabuka, banana i slična hrana za bebe, a najbolje je da kuvate sve sami kod kuće.


Ipak, svi mi imamo dane kada nam jednostavno nije do kuvanja ili smo u žurbi iz različitih razloga, u gostima i sličnim situacijama. Tada nam u pomoć priskaču različite instant kašice, koje su isto tako ukusna i zdrava hrana za bebe. Instant kašice za bebe proizvode se od prirodnih sastojaka, te sadrže različite vitamine i minerale, a njihova najveća prednost je u tome što se brzo i lako spremaju uz dodatak vode ili mleka (što zavisi od toga koju kašicu odaberete). Takođe, instant kaše su idealna hrana za bebe kada želite da pređete sa mlečne na čvrstu hranu.


U našoj online prodavnici pronaći ćete različite vrste instant kaša renomiranih proizvođača, kao što su Humana, Milupa, Nutrino, Hipp i Lino kašice. U ponudi je hrana za bebe od 4+ meseci, mlečne i bezmlečne instant kašice, kao i kašice organske proizvodnje poput Humana organske bezmlečne instant kaše sa pirinčem, grizom ili 5 vrsta žitarica. Kada su u pitanju Lino kašice, one su pogodne za period od 6+, 8+ i 12+ meseci. Lino kašice za 6+ meseci su žitno mlečne kaše napravljene od različitih vrsta voća (Lino Frutolino) ili sa dodatkom keksa, karamele i drugih hranljivih sastojaka. One koje su za 8+ meseci sadrže lešnik i čokoladu, dok Lino kašice za 12+ meseci sadrže med i druge materije koje nisu predviđene za raniji uzrast deteta. Ovo naravno nije sve i zato posetite našu online prodavnicu i odaberite kašice za bebe po vašoj želji.


Autor teksta: Biljana Radojčić