Ukusni i zdravi obroci za vaše najmlađe

Ukusni i zdravi obroci za vaše najmlađe

Kada se beba rodi, ono što je jedna od glavnih briga svih novopečenih roditelja, a posebno majki, jeste njena ishrana. S obzirom da od mame zavisi da li će beba u prvim mesecima po rođenju biti dojena ili će pak prva hrana za bebe biti adaptirano mleko odnosno dohrana za bebe, prva pitanja i razmišljanja su vezana za to da li će majčino mleko biti dovoljno i kvalitetno kako bi beba napredovala predviđenom brzinom.

 

Neke majke usled različitih okolnosti nisu u mogućnosti da doje svoju bebu, a ima i onih koje to ne žele, pa je samim tim dohrana za bebe najbolja alternativa. Nemojte osećati grižu savesti zbog toga, jer će i dohrana za bebe obezbediti sve vitamine i minerale koje su vašoj bebi potrebni.


Mleko, bilo da je majčino ili adaptirano, je prva hrana za bebe i trebalo bi da bude jedina hrana za bebe u prvih par meseci njenog života, a tek od navršenog 4. meseca (pa i kasnije) možete početi sa uvođenjem druge i čvršće hrane kao što su npr. različite kasice za bebe i sokovi za bebe. Međutim, kada počnete sa uvođenjem prve kasice za bebe, imajte na umu i to da će vam još neko izvesno vreme ipak biti potrebna i mlečna dohrana za bebe, jer je to njena osnovna hrana tokom prve godine.


Uravnotežena ishrana je ono što će vašim najmlađim članovima porodice obezbediti zdravlje i pravilan rast i razvoj, pa obratite pažnju na to kakve prve kasice za bebe pravite ili kupujete i da li su one predviđene za starost vaše bebe. Takođe, budite umereni kada su sokovi za bebe u pitanju, jer ipak majčino mleko ili dohrana za bebe treba da bude najzastupljenija u njenoj ishrani. Pa, evo kako da znate šta je najbolji izbor za vaše najmlađe!

 

Kakva dohrana za bebe je najadekvatnija?


Iako je majčino mleko najbolje, ukoliko iz bilo kojeg razloga ne dojite vašu bebu, najadekvatnija prva hrana za bebe je adaptirano mleko koje će bebi pružiti sve potrebne hranljive sastojke tokom prvih par meseci života, pa sve do bebinih godinu dana. Neke bebe čak i nakon prve godine traže mleko kada se probude ili pred spavanje, a ono što je važno kada je dohrana za bebe u pitanju jeste da se ona mora prilagoditi kako količinski tako i sastavom različitim potrebama bebe odnosno deteta.


S obzirom na to da na tržištu ima zaista mnogo proizvođača adaptiranog mleka, teško je znati koje je najprikladnije za vašu bebu, ali ono što je sigurno jeste da ne treba puno eksperimentisati. Ako je vaša beba dobro prihvatila dohranu koja joj se eventualno davala u porodilištu, najbolje je da nastavite sa tom vrstom adaptiranog mleka. Ipak, ako primetite da vaša beba odbija ili ima određene netipične reakcije na odabranu vrstu dohrane – u konsultaciji sa pedijatrom probajte da joj ponudite drugi tip adaptiranog mleka.


Sada je moguće naći i adaptirano mleko koje je organskog porekla, zatim ono koje je namenjeno bebama osetljivim na određene prirodne sastojke, tu je i adaptirano mleko sa smanjenom laktozom, dohrana za bebe alergične na mleko ili sa poremećajem metabolizma, kao i mleko obogaćeno gvožđem i vitaminom D, a koje je namenjeno nešto starijim bebama.


Koji god da je vaš izbor odnosno izbor vaše bebe, u našoj online prodavnici nalazi se prva hrana na bebe odnosno mleko za dohranu za uzraste beba od rođenja, pa na više i to u nekoliko različitih varijanti i pakovanja, te potražite ono koje je po vama najadekvatnije.

 

Kada se uvode sokovi za bebe i prve kašice za bebe?


Nakon što prođe prvih nekoliko meseci od rođenja bebe i ona pokaže spremnost i interesovanje za druge tipove hrane, možete se posavetovati sa pedijatrom o uvođenju prve kasice za bebe, a moguće je da će i sam pedijatar predložiti uvođenje čvršće hrane u periodu od 4-6. meseca. Bilo kako bilo, nećete pogrešiti ni ako prve kasice za bebe uvedete nakon 6-og meseca, jer je do tada za bebu sasvim dovoljno i samo mleko i njen sistem organa za varenje uglavnom nije pripremljen za veće količine čvrste hrane.


Takođe, prve kasice za bebe treba uvoditi postepeno i nije preporučljivo da se odjednom uvodi više od jedne nove namirnice, kako biste mogli ispratiti reakcije bebe i sprečiti moguće alergije na pojedinu vrstu hrane. Bez obzira da li za početak birate žitarice, voće ili povrće - kada je beba prihvatila određene namirnice, možete početi i da ih kombinujete i pravite različite zdrave i ukusne kasice za bebe. Ako nemate vremena ili mogućnosti samostalno da ih pravite – dobar izbor mogu biti i instant kašice i žitarice ili gotove kasice za bebe koje mogu biti voćne, povrćne, sa dodatkom mesa ili žitarica,...


Osim kašica, tu su i kompoti i sokovi za bebe napravljeni od prirodnih sastojaka i prilagođeni različitim uzrastima, te oni mogu biti zdravo, ukusno i brzinsko osveženje i užina kada je to potrebno. Ipak, gusti i bisti sokići ne treba da budu često zastupljeni u bebinoj ishrani zbog prirodnih šećera koje sadrže, a imajte na umu da će vašoj bebi do godinu dana mleko biti i dalje potrebno u najvećoj meri i zapravo će joj ono obezbediti sve najvažnije hranljive sastojke. Budite pažljivi sa uvođenjem svih drugih vrsta namirnica i najbolje je da pratite biološki ritam i potrebe bebe, jer na taj način ne možete pogrešiti u izboru!

 

Autor teksta: Biljana Radojčić