Dohrana za bebe- iskustva, saveti i sve što treba da znate

Dohrana za bebe- iskustva, saveti i sve što treba da znate

Bilo da odlučite da samo dojite, da hranite bebu adaptiranim mlekom ili da kombinujete, bitno je da pronađete odgovarajuću ravnotežu kada je količina unetog mleka u pitanju.

 

Važno je da beba unese dovoljno hrane, ali ne treba da dobije i previše. Kada je u pitanju dohrana za bebe, veoma lako možete pratiti koliko je beba unela mleka tokom jednog obroka.


S obzirom da je hranjenje beba, čak iako je u pitanju drugo ili treće dete, uvek individualno i zahteva podsetnik, u nastavku teksta donosimo vam najčešća pitanja u vezi sa dohranom koja muče roditelje u pravim danima nakon izlaska iz porodilišta.

 

Koje je najbolje mleko za bebe?


Kao primarno i najzdravije, smatra se majčino mleko i savetuje se dojenje. Međutim, u pojedinim situacijama majke se odlučuju za hranjenje adaptiranim mlekom ili zbog manjka ili gubitka svog mleka, eventualno iz nekih drugih razloga.


Bitno je naglasiti da, iako je majčino najbolje mleko za bebe, na tržištu postoje razni proizvođači dohrane koja po sastavu i kvalitetu nimalo ne zaostaje.


Dohrana se posebno savetuje u situacijama kada:

 

  • Beba gubi više od 10 odsto težine u prvim danima nakon rođenja
  • Beba treba da dobije na težini zbog određenih zdravstvenih stanja ili je prevremeno rođena
  • Majka nema dovoljno mleka

 

Uz sve to, dohranjivanje bebe adaptiranim mlekom ima benefite kao što su uključivanje partnera u hranjenje, mogućnost ostavljanja bebe na čuvanje, odvajanje majke i deteta na duži period ili kada majka treba da se vrati na posao.

 

Kako kombinovati dojenje i dohranu?

 

Kombinovanje dohrane uz dojenje na pravilan način neće negativno uticati na održavanje laktacije i produkciju mleka.


Nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju u tom slučaju:

 

  • Izbegavanje flašice – Prečesto korišćenje flašice može da dovede do toga da beba počne da odbija dojku. Umesto nje koristite špric, pipetu, čašicu za hranjenje ili sistem za dohranu koji najviše podseća na pravi podoj.
  • Izmlazavajte se redovno – Na ovaj način možete dohranjivati bebu svojim mlekom, a ujedno i održati ili povećati produkciju mleka, što pumpice za izmuzavanje čini najboljim maminim saveznikom u pravim danima hranjenja.
  • Nastavite sa kontaktom koža na kožu- Na ovaj način će beba biti podstaknuta da sisa kada bude spremna. Nosite je, mazite ili dohranjujte dok je naslonjena na vaše grudi obrazom.

 

Kako znati da bebi ne odgovara dohrana?


Sve bebe su različite, samim tim neće svakoj odgovarati identična dohrana. Adaptiano mleko se može podeliti na nekoliko kategorija. Tako postoji dohrana za novorođenče, dohrana bez laktoze, dohrana nakon 6 meseci, i dalje.


Kao i kada su u pitanju određene namirnice, ako je beba netolerantna na neku komponentu u dohrani, to će se manifestovati alergijskom reakcijom u vidu osipa, dijareje ili nekog drugog problema sa varenjem.

 

flasica dohrane za bebe


Najčešće se radi o nepodnošenju proteina kravljeg mleka koji se nalazi u standarnoj dohrani. Tada se prelazi na adaptirano mleko koje u sebi sadrži hidrolizate kravljeg mleka, koji tako “usitnjeni” ne mogu da izazovu alergijsku reakciju.

 

Kako se sprema dohrana za bebe i koliko dohrana može da stoji?


Dohrana za bebe se priprema veoma jednostavno. Na pakovanju imate tačno upustvo koliko dohrane ide na određenu količinu vode. U pakovanju dobijate i plastičnu mericu koja ovaj postupak čini još lakšim.


Sve što je potrebno je da prokuvate određenu količinu vode i nakon što se prohladi na nekih 40 stepeni Celzijusa pomešate odgovarajuću količinu dohrane laganim kružnim i horizontalnim pokretima, da se ne bi stvorili mehurići koji mogu uticati na pojavu grčeva kod novorođenčadi.


Veoma je bitno da bebi uvek ponudite sveže pripremljenu dohranu. Savet proizvođača je da se ona priprema uvek neposredno pre samog nuđenja detetu.


U slučaju da morate da je pripremite ranije, zbog potencijalnog razvoja mikroorganizama, obavezno dohranu držite u frižideru. Kako pojedini proizvođači navode, dohrana u frižideru može da stoji nekoliko sati, a maksimalno 12.


Ako beba nije popila celu mericu koju ste pripremili, bacite je i nemojte čuvati za naredni obrok jer se zbog kontakta sa bebinom pljuvačkom veoma brzo mogu razmnožiti razne bakterije.

 

Koliko dohrane dati bebi?


Još je jedno pitanje koje majke često postavljaju. Kada je u pitanju dohrana za bebe, količina zavisi od mnogih faktora, a glavni su sadržaj pelene, zadovoljstvo bebe i njena težina.


Na pakovanju dohrane možete pronaći tablice dohrane. Samim tim, količina za novorođenče će biti znatno manja u odnosu na količinu koju pokazuje tablica dohrane za bebe od 6 meseci.

 

Koje adaptirano mleko je najbolje za bebu?


Na odabir dohrane uticaće mnogo faktora. Najpre treba da vodite računa o tome koliko je beba stara. Uz to treba da pratite rekciju bebe i da li ima eventualne alegijske pojave, zatvor, dijareju…


Neke od dohrana koje mogu da se kupe kod nas su: NAN opticpro, Hipp combiotic mleko za bebe, Aptamil, Bebelac, Novalac mleko za bebe, kao i mnoge druge visokokvalitetne dohrane.


Neke bebe će odlično reagovati već na prvu formulu, dok će sa nekima biti potrebno vreme da vidite koja im dohrana najviše odgovara.


Ne plašite se da istražujete i isprobavate. Sigurno ćete pronaći adaptirano mleko koje će savršeno odgovarati vašoj bebi.
Sve što vam je potrebno u prvim danima roditeljstva, a i kasnije, čeka vas u vašem 4Kids-u.