Kako naučiti dete da pliva na najlakši način

Kako naučiti dete da pliva na najlakši način

Plivanje nije samo veština koja deci omogućava da se oduševljavaju vodi na jedan sasvim novi način. To je putovanje u svet avanture, samopouzdanja i zadovoljstva. Učenje plivanja tako postaje ključno iskustvo koje može doneti mnogo više od pukog mahanja rukama i nogama.

 

 

Ako tražite najlakši način kako naučiti dete da pliva, pripremite se za čarobno putovanje ispunjeno smehom koje će vašem detetu doneti veštinu za ceo život.

 

Kako se osloboditi straha od vode?

 

Tamo gde je leto, sigurno će biti i vode, bilo da je u pitanju bazen, reka, more ili jezero. Ali postoji jedan problem. Vaši mali hrabri junaci imaju strah od vode!


Kao i svaki drugi strah iz detinjstva, i ovaj je sasvim normalan. Za malo dete voda je zastrašujuća nepoznanica, čudno mesto u kom se može osećati zarobljeno.


Ali ne brinite, postoji mnogo rešenja kako savladati strah od plivanja i pomoći detetu da se oseća prijatno dok gazi u dublje vode.

 

  • Prvi korak je da vaše dete pripremite za avanturu. Navucite kupaći kostim, zgrabite peškir za plažu i spremni ste za putovanje. Ne zaboravite da je oprema za plivanje neizostavni deo avanture pa gume, mišiće, naočare za plivanje strpajte u torbu.
  • Drugi korak je prijateljsko upoznavanje sa vodom. Pokažite detetu kako je voda zabavna i bezazlena.


Nemojte je u nju gurati ili na bilo šta prisiljavati. Zato započnite prvi kontakt prskanjem, skakutanjem po plićaku ili zajedno bacajte kamenčiće i pravite balončiće na površini.


Ali, šta je sledeći potez? Hm…vreme je za suočavanje sa misterioznim carstvom vode.

 

  • Uzmite dete za ruku i zajedno priđite plićaku. Neka samo odluči kada će i koliko umočiti stopala. Dete će vrlo brzo otkriti da voda nije toliko zastrašujuća.


Imajte strpljenja! Možda će prvog dana želeti da potopi samo prstiće, sledećeg dana će doći do kolena, pa do struka, dok se potpuno ne pokvasi. Nekoj deci je potrebno više vremena da se osete prijatno.

 

  • Kada ste upoznali neprijatelja i hrabrost izveli na scenu, vreme je za pravo plivanje.


Igra je najkorisniji čarobni štapić koji strah pretvara u junaštvo. Smislite neke zadatke traženja izgubljenog blaga na dnu bazena ili mora, i dajte detetu da ih pronađe. To mogu biti školjke, obojeni kamenčići ili igračke.


Uz vašu podršku, dete će možda potopiti glavu i zaroniti kako bi pronašlo skriveno blago. Morate mu objasniti da je disanje pod vodom nemoguće i naučiti ga da zatvori usta i zadrži dah dok uranja lice. Kada to uradi, budite sigurni da se potpuno oslobodilo.


To otvara vrata novim avanturama. Kroz igru, podršku i ljubav, oslobodićete vašeg mališana straha i otvoriti mu svet vodenih avantura.

 

Dete na casu plivanja sa instruktorom

 

Kako se uči plivanje?

 

Plivanje za decu biće zanimljivije ukoliko im date rekvizite. Oprema kao što su mišići za plivanje, prsluk, šlauf, uz neke šarene naočare za plivanje, mogu biti pun pogodak.


Prava oprema mogla bi biti dovoljna da probudi samopouzdanje potrebno da se manje plaši vode. Prsluk za plivanje za decu, naročito sa nekim omiljenim likom na leđima učiniće da se mališani osećaju sigurnije.


Ne dozvolite da izgubite poverenje svog deteta tako što ćete se odmaći predaleko ili ga pustiti da potone.

 

  • Za početak, nađite pravu dubinu za učenje. Bitno je da dete može stopalima da dohvati tlo, zato prve vežbe praktikujte u dubini gde ono može da stoji.
  • Naučite ga da diše pod vodom. Pokažite mu kako da udahne vazduh, zadržii ga, da čučne u vodu i da onda polako izdiše kroz nos. Kada savlada vežbe disanja, smatrajte da se skroz oslobodilo straha.
  • Plutanje na leđima će pomoći vašem mališanu da se opusti i održava na površini vode. Postavite svoj dlan ispod njegovih leđa i postepeno smanjujte podršku dok ne uspe potpuno samostalno da pluta.
  • Kretanje nogama je sledeći korak. Možete vežbati pravilne pokrete nogu dok ga pridržavate rukom ili mu dozvolite pomagala kao što je daska za plivanje ili peraja.
  • Kretanje rukama dolazi nakon što je dete savladalo pokrete nogu. Pokažite mu pravilan pokret ruku i vežbajte za početak stojeći kako bi dete osetilo otpor vode. Naglasite mu da prste šake drži skupljenim.
  • Kada dođe trenutak za povezivanje pokreta ruku i nogu, vašu šaku ili pomagalo za plivanje postavite ispod nadlaktice, pa ispod detetovog tela kako bi imalo oslonac i opušteno vežbalo pokrete. Vrlo brzo ćete uočiti da mu pomagala i vaša potpora više nisu potrebni.

 

Uvek je dobra opcija dete upisati na časove gde će mu kvalifikovani instruktori pružiti stručnu obuku. Ali vaša bliskost i zabavno iskustvo učenja plivanja koje će im se urezati u sećanje ne mogu da se plate.

 

Dete na casu plivanja


Zauvek će ostati ona prva guma za plivanje kao večita uspomena na lepe trenutke sa roditeljima.

Sve što vam je potrebno da biste zajedno sa svojim detetom stvarali najlepše letnje uspomene pronađite u 4Kids prodavnici.


PROIZVOD JE DODAT U KORPU
Image of product added to cart
Jungle kolica Oxy Beige, 0m+