Najbolja kolica za bebe

Najbolja kolica za bebe

Materinstvo je najlepša uloga u životu svake žene. Iščekivanje dolaska novorođenčeta period je pun uzbuđenja, novina, promena i učenja, gde se žena priprema za ulogu majke. Takođe, potrebno je odvojiti jedan kutak prostora, ili sobu, u kome će boraviti beba. Puno je stvari potrebno kupiti, uz još više odluka koje treba doneti, ali sve su to slatke aktivnosti u kojima budući roditelji uživaju.

 

Na veliku sreću po mlade roditelje, danas su na internetu dostupne informacije i saveti o tome kako se pripremiti za dolazak bebe. Tako su dostupni i spiskovi stvari koje je potrebno kupiti, što u velikoj meri olakšava pripreme. Ti spiskovi su univerzalni, pa je neke sitnice moguće i izbaciti, dok bi valjalo i dodati još ponešto. Jedna od stvari bez koje se svakako ne može, jesu kolica za bebe.


Ponuda bebi kolica na tržištu je zaista velika. Tu ima raznih modela, oblika, veličina i težina, pa je potrebno dobro se informisati pre kupovine, kako biste bili sigurni da ste odabrali ona koja će na najbolji način zadovoljiti vaše potrebe. Zato pre nego što odete u kupovinu razmislite o sledećim pitanjima: gde živite i po kakvom terenu planirate da vozite bebu, koliki je prostor u kome planirate da držite kolica kad ih ne koristite, koliki je gepek vašeg auta, da li ćete se stepenicama peti zajedno sa kolicima, kao i o sličnim pitanjima koja su povezana sa prostorom i vremenom u kojima planirate da koristite kolica.

 

Korpa kao idealno rešenje za novorođenče


Kada je beba jako mala vozićete je u potpuno horizontalnom položaju. Ovaj period traje oko 6 meseci, dok se beba ne uspravi u sedeći položaj. Regularna kolica mogu se spustiti u položaj za novorođenče, ali ona neće biti potpuno ravna, već pod blagim uglom na prevoju, što nije dobro za kičmu vaše bebe. Zato je moguće kupiti korpu u kojoj se vozi novorođenče, koja je potpuno ravna, visokih strana, pa je beba unutra ušuškana i zaštićena. Čak i takozvana gnezda koja su ovih dana popularna staju u korpu, pružajući bebi maksimalnu udobnost. U drugom slučaju, problem možete rešiti postavljanjem ćebenceta ili neke druge podloge kako biste podlogu napravili potpuno ravnom i udobnom za vašu bebu.

 

Bebi kolica 2 u 1- jedno rešenje za sve uzraste


Ovaj tip kolica 2 u 1 nastao je kao odgovor na potrebu da se novorođenče vozi u ravnom položaju, dok kasnije bebu treba uspraviti i dozvoliti joj da razgleda svet. Tako ova kolica u svom sastavu imaju i korpu za novorođenče koja se lako montira. Još jedan bitan detalj u vezi sa ovakvim modelom jeste to da možete podesiti u kom će pravcu beba biti okrenuta, da li ka vama ili suprotno, što neka regularna kolica nemaju kao opciju. Preporuka je da se beba do 6 meseci vozi u položaju okrenutom ka majci, sa kojom ostvaruje kontakt i oseća se sigurno, a i kako bi majka bebu uvek imala na oku.

 

Kolica 3 u 1 – jedno rešenje za sve prilike

 

Kolica 3 u 1 u svom sastavu imaju, pored osnovnog modela, korpu za novorođenče, ali autosedište za bebe, takozvano jaje. Važnost ovog dodatka nije potrebno previše isticati, budući da je zakonom predviđeno voziti bebu u kolima isključivo u autosedištu, odnosno nije dozvoljeno držati dete u naručju ili u korpi. To važi i za vožnju taksijem ili tuđim kolima. Kolica 3 u 1 svakako predstavljaju nešto skuplji model, ali i jeftiniju varijantu ukoliko biste ove dodatke kupovali odvojeno. Takođe, uz njih se uglavnom dobija i prateća oprema u vidu torbe za bebine stvari, zaštite od kiše i lošeg vremena, mufa za bebine noge za zimu i slično. Još jedna pozitivna stvar u vezi sa ovakvim modelima jeste da su oni kvalitetnije izrade, pa ostaju očuvani i nakon upotrebe, kada ih možete prodati, jer je poznato da je trgovina polovom bebi opremom veoma razvijena.

 

Kvalitetni točkovi za udobnu vožnju

 

Kada su u pitanju kolica za bebe, jedna od bitnih tema jesu i veličina točkova i materijal od koga su napravljeni. Iako ovo pitanje može na prvi pogled delovati bezazleno, ono je od velike važnosti, budući da udobnost u vožnji upravo zavisi od ovog faktora. Tako imamo plastične točkove, koji su manji i lakši. Ovakva kolica su lakša za upravljanje, ali je vožnja u njima neudobna – beba će truckati preko svih neravnina na putu, što neretko može izazvati nervozu, ali i problem sa spavanjem.


Gumeni točkovi su najčešće u upotrebi i pružaju mekoću u vožnji. Mogu biti manjeg i većeg ovima, gde je topla preporuka opredeliti se za veće, kojima se lakše i bezbolnije savladavaju prepreke, sa smanjenom mogućnošću da zapadnu u rupu ili neravninu na putu. Tu su i točkovi na naduvavanje, koji su najudobniji za vožnju, ali i najteži.


Osim oblika i materijala, danas se treba odlučiti i za broj točkova, budući da su na tržištu dostupna bebi kolica kako sa četiri, tako i sa tri točka. Razlika između njih je više u estetici i dizajnu, budući da se prilikom vožnje ponašaju isto.

 

Težina i veličina kolica za bebe – praktični saveti na koje često zaboravljamo


Pri izboru kolica treba razmisliti o okolnostima iz vašeg života. Na primer, ukoliko živite na trećem spratu u zgradi koja nema lift, pametnije bi bilo da se odlučite za lakša kolica. Takođe roditelji neretko koriste kolica u kući prilikom hranjenja i uspavljivanja bebe, pa ukoliko nemate veliki prostor, trebalo bi se opredeliti za manji model. Naravno, obavezno izmerite veličinu gepeka pre nego što kupite kolica.


Takođe treba obratiti pažnju i na težinu, koja varira od 6 do 20 kilograma za kolica za blizance. Ovo je bitno ukoliko planirate da često sami vozite bebu, gde kolica neretko treba i preneti i spakovati, kada svaki kilogram manje dobro dođe.

 

Kolica za blizance


Kada su u pitanju kolica za blizance, postoje dve osnovne varijante – bebe mogu da budu smeštene jedna pored druge ili jedna iza druge, odnosno jedna preko pute druge. Prvi model je češće u upotrebi i njegova cena je znatno pristupačnija, ali mu je mana širina. Sa njim možete imati problem prilikom prolaska kroz vrata, ili uopšte prilikom kretanja na trotoaru ili bilo gde drugde. U drugom modelu bebe su smeštene jedna iza druge, tako da ova kolica imaju klasičnu širinu kao kolica za jednu bebu. Vi odlučujete u kom će pravcu bebe biti okrenute – da li jedna ka drugoj, ili obe ka napred, odnosno ka vama. Ova kolica su skuplja, ali u velikoj meri praktičnija.


Iako je tema kolica za bebe gotovo neiscrpna, bitno je shvatiti osnove po kojima ova spravica funkcioniše, odrediti budžet i prioritete, i odabrati ona koja će ispratiti vaš tempo, pružajući vašoj bebi sigurnu i udobnu vožnju. Prilikom izbora imajte na umu to da kolica treba da budu vaša podrška i mesto na kome će vaša beba biti potpuno sigurna i bezbedna, tako da i vi i ona možete da se opustite i bezbrižno uživate u vožnji.