Predstavljamo vam najlepše bajke za decu

Najlepše bajke za decu

Kada vaše dete bude imalo oko 4 godine naučiće da usvaja znanja i saznanja iz tuđeg iskustva. Sve do tog perioda, deca sve saznajne procese vezuju isključivo za sopstveno iskustvo i teško im je da razumeju, a pogotovo da izvuku pouke iz nečega što se nije dogodilo njima lično.

 

Sa četiri godine vaše dete postaje dovoljno zrelo da upoznaje svet iz priča koje nisu lično njegove i tada je pravo vreme za najlepše bajke za decu. Uvedite svoje dete u svet prinčeva i princeza, nemogućih i neverovatnih pustolovina, vila, aždaja i čarobnjaka, ali i pouka o životu koje u sebi nose bajke za decu. Knjige braće Grim svojim sadržajem pogodne su za ovaj mlađi uzrast, a knjiga bajki Hansa Kristijana Andersena neka sačeka da vaš mališan poraste, jer njegove priče nemaju uvek srećan kraj.

 

Sve su bajke istovremeno i najlepše bajke za decu jer ćete vi, vaš najdraži kraljević ili princeza u vašem krilu i knjiga bajki, uploviti u jedan novi, fantastični svet mašte i stvoriti ritual druženja, učenja i uživanja koji će postaviti temelje saznajnih sposobnosti vašeg deteta.


Zašto baš knjiga bajki?


Najbolja odluka koju možete da donesete u interesu svog deteta je da mu vi, dok ne nauči da čita, čitate bajke za decu. Knjige nikada ne treba da budu zamenjene ekranizacijom na mobilnim telefonima, tabletima i televizorima, jer živa reč i razgovor koji ćete sa detetom voditi tokom i posle čitanja, od neprocenjivog su značaja za izgradnju čvrste veze, poverenja, i razumevanja na kome ćete itekako biti zahvalni kad vaše dete poraste i postane adolescent.

 

Za mališane koji su rasli uz najlepše bajke za decu, a koje su im čitali roditelji, dokazano je da kasnije u životu, kada se suoče sa određenim problemom ili teškom odlukom, upravo potraže pomoć od roditelja. Baš zbog toga, knjiga bajki najbolji je poklon koji možete kupiti svom detetu, ali i sebi, jer će ona iz večeri u veče zajedničkog čitanja graditi stepenik po stepenik u vašem odnosu povezanosti i uzajamnog poverenja. Bajke za decu, knjige ili slikovnice ispunjene su fantastičnim, nemogućim pričama i slikovitim ilustracijama koje će vašem mališanu pomoći da vizuelno doživi ono što čuje.

 

 

Po književnoj definiciji, bajke su priče u kojima su događaji, ličnosti i pojave izmišljeni, čudnovati i često nemogući, a vreme i mesto radnje skoro nikada nije precizno određeno, što ih čini svevremenskom i opšteljudskom kategorijom i zbog čega je lako da baš vi uplovite u vreme i prostor koji izaberete. Najlepše bajke za decu donose nam hrabre junake i junakinje, koje često imaju neobične osobine, čudesne moći i predmete sa fantastičnim svojstvima (leteći ćilim, čarobna lampa, čarobni štapić, pasulj, sto ili torba) koji donose neočekivane preokrete u radnji koja uvek vodi ka svom glavnom cilju – pouci.

 

Svaka knjiga bajki obiluje pričama koje imaju srećan kraj i koje nas navode da zaključimo da, bez obzira na probleme i teškoće, uvek ima nade i da se vredi truditi i boriti. Glavnu poruku ovih priča – treba izabrati dobro, jer ono na kraju uvek pobedi zlo – neće ništa drugo vašem detetu preneti tako verno, slikovito i upečatljivo kao što to čine bajke za decu. Knjige koje mu budete čitali teraće ga na razmišljanje i razumevanje, a vi uvek posle čitanja budite raspoloženi da sa njim porazgovarate i da mu objasnite, da biste bili sigurni da je dobro razumeo i pravilno zaključio.

 

Najlepše bajke za decu

 

Bajke za decu, knjige uopšte uzev, razvijaju maštu i kreativnost deteta, ali ga i uče mnogim važnim stvarima o životu: 

 

  • da razlikuje dobro i zlo, kao i da bira dobro jer ono na kraju uvek pobedi
  • da kritički razmišlja o svojim postupcima, jer svaki postupak ima svoju posledicu
  • da ima nadu koja će mu biti zvezda vodilja kada se bude borio za svoje ciljeve u životu
  • da se hrabro nosi sa zastrašujućim situacijama i zbog toga nemojte decu plašiti likovima iz knjiga bajki
  • da prihvati da u životu nije sve ružičasto, jer život čine mnoge teške i tužne stvari
     

Najlepše bajke za decu su one koje budete čitali i proživljavali zajedno sa svojim detetom. Ako razmišljate šta je sledeći idealan poklon za vašeg kraljevića ili princezu, bez dileme su to bajke za decu. Knjige su poklon koji ne izlazi iz mode.