Dupci za bebe – da li su bezbedni za decu?

Dupci za bebe – da li su bezbedni za decu?

U životu svakog roditelja postoji mnoštvo dilema, a jedna od njih koja se vrlo brzo nameće jeste - da li je korisno i bezbedno koristiti različita pomoćna sredstva za prohodavanje kao što su dupci za bebe odnosno guralice i šetalice? Ovo je ujedno i jedna od stvari koje će oštro podeliti roditelje na one koji su za i one koji su protiv korišćenja dupka.

 

I dok jedni tvrde da imaju izričito negativna iskustva tokom korišćenja dupka, drugi se kunu u to da im je dubak za bebe bio spas u trenucima kada su dete morali da ostave sāmo na kratko radi obavljanja svakodnevnih stvari kod kuće. Osim roditelja, ni pedijatri nisu baš usaglašeni u vezi sa tim da li su dupci za bebe bezbedni za korišćenje, pa će vas uglavnom savetovati (kada je ova decija oprema u pitanju) da dubak za bebe i slične proizvode ne koristite često i dugo.


Ne tako davno, dupci za bebe gotovo su se podrazumevali kao pomoćno sredstvo za prohodavanje, dok je danas sve češći slučaj da čujemo ili pročitamo kako decija oprema poput dupka ili šetalice može stvoriti različite deformitete nogu, stopala, kolena, karlice i kičmenog stuba. Korišćenje dupka povezuje se i sa nedovoljnom razvijenošću centra za ravnotežu, kao i generalno nepravilnim psiho-motornim razvojem deteta usled izostanka pokreta poput puzanja, ustajanja, kao i uskraćenja refleksa tokom padanja i sličnih pokreta. Takođe, često su se pominjale i povrede dece u dupcima, pa je iz tog razloga uveden i novi sigurnosni standard EU radi kontrole i testiranja stabilnosti tokom proizvodnje dupka, a pred proizvođače se postavlja zahtev da kreiraju šetalice za bebe koje će biti stabilnije i bezbednije za korišćenje.


Ipak, kada je decija oprema u pitanju - dupci za bebe su i dalje traženi i prisutni u prodaji, pa tu nije izuzetak ni naša prodavnica decije opreme, koja vam nudi preko 30 različitih modela dubaka i šetalica za bebe. Međutim, ono što vam možemo savetovati kada je ovakva decija oprema u pitanju jeste da se striktno pridržavate uputstva proizvođača i ne forsirate bebu da sedi, stoji i hoda ako još nije dovoljno fizički i psihički sazrela za taj korak. Svakako, svaki roditelj je odgovoran za život i razvoj svog deteta i ima pravo da odabere šta je najbolje i najkorisnije za njega, te je na vama da odlučite da li ćete i kada u upotrebu uvesti dubak za bebe iliti šetalice.

 

Koji su najbolji dupci za bebe?

 

Kada se beba rodi, svaki njen napredak se prati i slavi, a posebnu radost u životima roditelja i dece stvara momenat kada dete prohoda. Iz tog razloga neki roditelji žure sa tim da njihovo dete prohoda, ali ono što je najvažnije za pravilan rast i razvoj bebe jeste da se ništa ne radi na silu niti onda kada dete nije spremno za naredni stepen razvoja! Prva godina svakako je najintenzivnija u pogledu napretka vaše bebe, ali svako dete je individua za sebe i zato treba pratiti njegov tempo rasta i razvoja.


Ukoliko vaša beba već čvrsto sedi, savladala je puzanje ili je preskočila ovaj korak, pa pokušava da hoda pridržavajući se za različite stvari – to je znak da je spremna za naredni nivo. Tada možete biti sigurni da joj povremeno korišćenje dupka neće naneti štetu i možete je bezbrižno ostaviti na kratko u šetalici dok se vi sređujete u kupatilu, kuvate, širite veš napolju ili radite nešto drugo, te ne možete biti posvećeni 100% vašoj bebi. Kvalitetna decija oprema, kao što su savremeni i udobni dupci za bebe, pružiće i njima i vama sigurnost!


Sada već svaka prodavnica decije opreme nudi velik izbor proizvođača dubaka, šetalica i guralica za bebe. Neki od njih su i prave male šarene igraonice sa različitim edukativnim igračkama i muzikom; neke su dupci/klackalice koje pre nego što dete prohoda mogu poslužiti kao njihalice tj. ljuljaške; neki su dupci – guralice koji nude mnoštvo zabave za mališane. Ipak, ono što je zajedničko svima jeste da su namenjeni bebama od 6+ meseci, dok su pojedini dupci za bebe pogodni tek za uzrast od 8+ meseci. Takav je npr. Jungle dubak/klackalica Klik-Klak dostupan u bež boji, lako sklopiv i izrađen od najkvalitetnije plastike, sa silikonskim točkićima, dok se na prednjoj strani nalaze različite edukativne igračke.

 

dubak za bebe


Ako tražite bogat izvor zabave za svoju bebu, tu je 4u1 Kids II Baby Einstein Dubak/Igraonica Around we Grow sa rasklopivim delovima, te će vaša beba moći da se razvija i napreduje na različite načine i hodajući i sedeći i stojeći kraj stočića, otkrivajući različite mogućnosti za zabavu. Tu je i 3u1 B Kids sensory aktivna šetalica u obliku automobila koji podstiče stajanje, guranje, hodanje i trčanje. Predviđena je za uzrast od 6m+, dok će šarena svetla, različiti zvuci, teksture, oblici, brojevi i dugmad sigurno probuditi radoznalost vaše bebe i zadržati joj pažnju duže vreme. Takođe, postoje i nešto klasičniji modeli dubaka sa igračkama za stimulaciju deteta, rotirajućim točkićima, sigurnosnim kočnicama i mogućnošću podešavanja sedišta prema visini, a neki od nji su: Cangaroo dubak Eddy Green 6+, Jungle dubak Spark Mint 8m+, Chicco dubak Circus Green Wave 6m+ i mnogi drugi.


Naša prodavnica decije opreme nudi zaista velik izbor modela i dezena dubaka i šetalica za bebe, te svratite u maloprodajni objekat u Nišu ili poručite online - željeni proizvod dostavićemo vam bilo gde da se nalazite u Srbiji.


Autor teksta: Biljana Radojčić