I zabavno i korisno - edukativne igračke za decu

I zabavno i korisno - edukativne igračke za decu

Moderna tehnologija je uzela maha, pa su prve radnje koje mališani umeju da obave one koje su u vezi sa mobilnim telefonima i tabletima. Njihovi istraživački prstići već nakon godinu dana umeju da menjaju pesmice na "ju tjubu", pa čak i sami da uđu u neke aplikacije.

 

Drugi problem je prekomerno gledanje crtanih filmova na televizijskim kanalima, što može imati negativne posledice na decu. Važno je da roditelji umeju da prepoznaju problem na vreme i pruže deci odgovarajuće alternative u vidu drugačijeg sadržaja.


Edukativne igračke su idealno rešenje za ove sve učestalije probleme, ali su i savršen način da svojim mališanima od najranijeg doba detinjstva podstičete maštu, kreativnosti i logiku. Ovakve decije igracke razvijaju motoriku i pomažu prilikom bržeg usvajanja oblika i boja. Uz njih se razvija koordinacija, poboljšava memorija i koncentracija, a u periodu susretanja sa školom, saveznik su u računarskim radnjama i razvitku pismenosti.

 

Počnite na vreme - igracke za bebe uz koje se razvijaju vijuge


Umesto da detetu date telefon da se zanima slušajući neku pesmicu ili gledajući neki crtani film, uposlite ga lončićem sveznalicom. Ova vrsta edukativne igračke posebna je jer ima senzore ispod poklopca, pa kad mališan ubaci neki od oblika, lončić zasvira neku melodiju. Takođe, prilikom ubacivanja nekih od pet različitih delova, lončić sveznalica ispriča detetu o kom obliku se radi.


Najbolji način da mališane privolite da čitaju je da im od najranijeg uzrasta knjige uvrstite u svakodnevicu. Knjiga sveznalica spada u kategoriju edukativne igračke koju obožavaju i baš mala deca, ali i ona starija, jer iz nje mnogo toga može da se nauči. Zanimljivi likovi, dečje pesmice na srpskom jeziku i svetleći dugmići omogućavaju da se kroz igru uče slova, brojevi, boje i oblici. Na ovaj način, igracke za bebe postaju prave male oaze mašte i edukacije, jer mališani uočavaju povezanost između reči i slika, a istovremeno usvajaju osnovna znanja.


Igracke za bebe poput ovih, namenjene su za uzrast od šest meseci, a utiču prvo na motoričke osobine, a zatim i na pamćenje mališana.

 

Dečije igračke za male genijalce


Kada je beba već izgovorila prve reči, poput mama, tata, baba, mleko i sličnih, vreme je da joj pomognete da što pre usvoji još neke. Seka sveznalica kroz tri različita nivoa pomaže mališanima u povećanju vokabulara. Na prvom nivou se pritiskaju ruke, noge, nos, srce i uši ove decije igracke kako bi Seka sveznalica izgovorila delove tela, brojeve, boje i slova. U drugoj fazi se dete podstiče da samo pronađe boje i identifikuje delove tela. Na nivou tri kroz igru pretvaranja, kuca podstiče mališane na zanimljive sadržaje kroz koje deca usvajaju nove reči. Među brojnim medvedićima, zvečkama i lutkama, edukativne igračke će zasigurno biti omiljene i mališanima i roditeljima, jer su zabavne i korisne. Ova Seka sveznalica peva preko 75 pesmica i izgovara 100 reči.


Kutija puna kocki u različitim bojama spada u kategoriju omiljene edukativne igračke godinama unazad. Ove kocke sa ispupčenjima omogućavaju deci da svoju maštu pretoče u nešto konkretno, a dobar su pokazatelj roditeljima u kom pravcu mališani razmlišljaju.


Kada mališan malo poraste, omogućite mu kreativni sto na kom će moći da crta svoje prve umetničke radove. To može biti plastični sto na kom može da se podiže gornji deo i omogući da dete razvija maštu osećajući se kao slikar. Za devojčice je tu sto sa projektorom koji će podstaći radni duh i kreativnost. Decije igracke poput ovih su veoma praktične jer sadrže police na koje mališani mogu odlagati svoje sveske, slikovnice i flomastere, a dobri su i za usvajanje navike za učenje od malih nogu.


Edukativne igračke podstiču razvoj inteligencije i čula, podstiču decu da rešavaju probleme, emotivno se izražavaju i razvijaju empatiju. Važno je da u svoju decu ulažete na kvalitetan način i što ranije, jer se dobre navike stiču u detinjstvu. Igracke za bebe i stariju decu bi trebalo prilagoditi uzrastu, ali uvek gledati da budu orijentisane ka razvitku dečjih vijuga. Na sajtu "4kids" nalazi se sve što je potrebno da mališani vremenom postanu pravi mali genijalci.