Kako da izaberete najbolje auto sedište za vaše dete

Kako da izaberete najbolje auto sedište za vaše dete

Kupovina auto sedišta jedna je u nizu odluka koje roditelji, prilikom priprema za dolazak novorođenčeta, moraju da donesu. Kako je reč pre svega o bezbednosti, tako je izbor adekvatnog auto sedišta od ključne važnosti kako biste bili sigurni da je vaše dete udobno smešteno i zaštićeno prilikom vožnje. Na tržištu ne postoji toliko modela koliko različitih proizvođača, a samim tim i različitosti kvaliteta izrade. Topla preporuka je da ne štedite na vremenu kako biste pronašli kvalitetan proizvod.

 

Naime, auto sedišta se dele u pet osnovnih grupa, dok postoje i kombinovana auto sedišta koja se mogu prilagoditi deci različitih starosnih grupa, pa samim tim i duže koristiti.

 

Grupa 0/0+ auto sedišta za bebe


Na samom početku tu je grupa 0 auto sedišta za bebe od 0 do 10 kg težine, što bi po starosti okvirno bio period od 0 do 9 meseci života. Dodatak ovoj grupi predstavljaju 0+ auto sedišta za bebe, čija se težina kreće od 0 do 13 kg, odnosno od 0 do 18 meseci starosti. Ova sedišta, popularno zvana jaje, bebe drže u položaju fetusa, dok su prilikom vožnje okrenuta suprotno od smera kretanja automobila. Praksa je da se beba vozi na zadnjem sedištu, ali je zakonom dozvoljeno voziti je i na suvozačevom mestu, ukoliko je deaktiviran air bag. Važno je napomenuti da bebe u ovom sedištu ne treba voziti duže od dva sata u kontinuitetu.


Ovo sedište ima ručku, budući da se često koristi i kao nosiljka, pa je tako danas praksa izvesti bebu iz porodilišta u njemu, ali i voditi je kod lekara, jer ima funkciju i jako praktične i zgodne nosiljke. Takođe, ovo sedište nalazi se i u sastavu 2 u 1 I 3 u 1 kolica za bebe, pa ukoliko vam trebaju i nova kolica, možete razmisliti i o toj varijanti kupovine, sa kojom se prolazi dosta povoljnije nego ako biste kupovali ove delove odvojeno.

 

Grupe 1, 2 i 3


U grupu 1 spadaju auto sedišta namenjena deci od 9 do 18 kg, odnosno od 9 meseci do 4 godine. Razlika u odnosu na prethodnu je u tome što se ova sedišta montiraju tako da dete gleda u pravcu vožnje.


Grupu 2 čine sedišta za decu između 15 I 25 kg težine, odnosno 3 I 7 godina, gde je dete takođe okrenuto u pravcu kretanja automobila.


3. grupu čine sedišta koja se drugačije zovu buster sedišta. Namenjena su deci od 23 do 36 kg, odnosno od 6 do 12 godina starosti. Ona zapravo predstavljaju podlogu kojoj je svrha da dete izdigne kako bi moglo pravilno da se veže sigurnosnim pojasom automobila . Zato se ovo sedište koristi za decu koja su niža od 135 centimetara, kojoj bi sigurnosni pojas inače išao preko vrata, što nikako nije bezbedno. Tako je visina deteta glavni kriterijum za određivanje da li vam je ovo sedište potrebno. Preporuka je takođe da se i kod prethodnih grupa vodite logikom visine – ukoliko između vrha glave deteta i vrha sedišta ima manje od 2 cm, potrebno je nabaviti sedište sledeće grupe.

 

Auto sedišta za decu 15 – 36kg I druge prelazne kategorije

 

Kako bi izašli u susret korisnicima, proizvođači auto sedišta dosetili su se da naprave takva da mogu odgovarati deci kroz više grupa. Tako na primer imamo sedišta 0 – 25kg, koja odgovaraju 0+, 1. i 2. grupi. Ovakva sedišta imaju različite dodatke koji se podešavaju u zavisnosti od uzrasta, kao i mogućnost okretanja deteta u pravcu vožnje, ali i suprotno. Takođe su veoma popularna i auto sedišta za decu 15 – 36kg, koja odgovaraju grupi 2 i 3. Postoji više modela, pa su tako za krupniju decu praktična ona u vidu bustera, dok ima i onih u obliku foteljice sa naslonom za glavu. Pravilo vezano za kombinovana sedišta jeste da je njihova cena viša u odnosu na osnovne modele, budući da će ih dete znatno duže koristiti. Izuzetak mogu biti auto sedišta za decu 15 – 36kg, ukoliko su u buster obliku.

 

Sigurnost pre svega

 

Postoje dva načina pričvršćivanja auto sedišta u kolima. Jedan je klasično vezivanje pojasom, što predstavlja manje bezbedno rešenje, dok je drugi takozvani ISOFIX sistem. Reč je o međunarodnoj normi i pojednostavljeno, ovaj sistem predstavlja postolje za sedište koje se kači za konektore automobila koji se nalaze između sedalnog dela i naslona sedišta, na koje se dalje kači auto sedište. Montiranje je vrlo jednostavno I ovo trenutno predstavlja najviši stepen zaštite deteta prilikom vožnje. Svaka prodaja bebi opreme koja u ponudi ima auto sedišta ima i ISOFIX postolja, tako da ih je vrlo lako nabaviti.
Kada smo kod teme bezbednosti, važno je pomenuti i način vezivanja deteta u sedištu. Naime, male bebe vezuju se pojasevima koji su u sklopu auto sedišta, pa obratite pažnju na taj segment prilikom kupovine, odnosno poželjno je da imaju 5 tačaka vezivanja. Krupniju decu, naročito onu koja pripadaju 3. grupi moguće je vezati i pojasom automobila.

 

Prodaja bebi opreme – online kupovina kao brzo i pouzdano rešenje

 

Kada je u pitanju bebi oprema, online shop je nešto što sve više uzima maha. Činjenica je da mladi roditelji imaju jako malo slobodnog vremena (ukoliko ga uopšte i imaju), pa kupovina od kuće za njih može predstavljati praktično rešenje. Danas se preko interneta prodaje apsolutno sve, pa tako i bebi oprema. Online shop je nekada izazivao sumnju u pouzdanost funkcionisanja ovog sistema, ali vremenom je on usavršen, pa tako danas sve veći broj ljudi koristi usluge online kupovine. Prodaja bebi opreme na našem sajtu funkcioniše brzo i jednostavno, a naručeni artikli naći će se na vašoj adresi u roku od jednog do tri dana. Takođe, još jedan segment je važan, kada je u pitanju bebi oprema. Online shop može biti dobro rešenje za kupovinu auto sedišta za decu, budući da tu nema previse elemenata na koje treba obratiti pažnju. Odnosno, nije reč o, na primer, garderobi, gde treba opipati materijal i probati artikal kako bismo bili sigurni da lepo pristaje. Kod auto sedišta je sve transparentno na sajtu – zna se za koji vam uzrast treba, a sve karakteristike prodavac će istaći, pa tako i broj sigurnosnih pojaseva, da li je sedište atestirano, ima li bočnu zaštitu, i sve ostale informacije koje je važno znati. Važno je odabrati kvalitetnog proizvođača, željenu kategoriju, ali i obavezno utvrditi da li sedište poseduje atest bezbednosti, dok su dizajn i boja već stvar ličnog izbora.


Auto sedište definitivno predstavlja jednu od krupnijih stavki kada je u pitanju kupovina za novorođenče. Zato nije pametno odabrati prvo koje vas privuče dizajnom i cenom. Preporuka je dobro se informisati i odrediti sve važne kategorije koje auto sedište treba da ima, kako biste bili sigurni da ste nekoliko godina mirni i vi i vaša beba.