Vicevi za decu

Vicevi za decu

Od momenta kada postanemo roditelji, suočavamo se sa različitim izazovima. Najvažniji od njih je svakako – odgojiti zdravo dete u svakom smislu te reči, jer pod zdravljem ne mislimo samo na fizički, već i na mentalni i duhovni rast i razvoj deteta.

 

Već svi znamo da je smeh najbolji prirodni “lek” za različite probleme, a tu u pomoć pristižu i vicevi. Za decu, pak, da bi razumeli viceve - potrebno je da dostignu određeni uzrast, kao i iskustva i saznanja. Naravno, možete pretpostaviti da nisu svi vicevi za decu, te je njima potrebno birati i pričati one koji u sebi ne sadrže ružne i uvredljive reči, a takvi su npr. vicevi za decu o zivotinjama.


Možda ste primetili da se vaš četvorogodišnjak ili četvorogodišnjakinja već raspituju o tome koji vicevi za decu postoje, a ako su koji vic za decu i naučili – budite sigurni da će vam ga ispričati najmanje nekoliko puta zaredom, očekujući da ćete se smejati svaki put. Verujte da je i njima beskrajno smešno i zanimljivo da vas zasmejavaju i uveseljavaju! Deca u ovom periodu otkrivaju nove vidove zabave, a kada su vicevi za decu o zivotinjama u pitanju, najlakše im je da ih zapamte i razumeju, jer i sami su već svesni njihovih karakteristika. Zato su vicevi za decu o zivotinjama jedni od najpopularnijih kod mlađih uzrasta.


Što je dete starije – to se više razvija njegova duhovitost, što je i te kako važna osobina. Postoje vicevi za decu koji su prilagođeni različitim starosnim kategorijama, pa tako možete potražiti i u nekoj od online prodavnica decije opreme knjige sa vicevima koji su najprikladniji za uzrast vašeg deteta. Kada je u pitanju naša 4kids prodavnica decije opreme, u delu gde su igračke i knjižara postoje različite knjige za decu, gde možete pronaći mnoge zanimljive i smešne knjige. Kada se pominju vicevi za decu o zivotinjama ili bilo koji drugi vicevi za decu, njih ćete pronaći u naslovima kao što su “Otkačena škola”, “Da pukneš od smeha”, “Ko se smeje zlo ne misli, deco” i brojnim drugim antologijama viceva za decu.

 

Zašto su važni vicevi za decu?

 

vicevi za decu

 

Dok mala deca imaju potrebu da impresioniraju uglavnom svoje roditelje (te naučeni vic za decu služi u svrhu porodičnog zabavljanja, što se dalje odražava i na sticanja samopouzdanja deteta i ono postaje ponosno na sebe i svoje umeće), starija deca i posebno stariji školarci veću potrebu imaju da se dokažu društvu. Nije retkost ni da se nadmeću i takmiče u tome ko zna da ispriča bolji i smešniji vic. Za decu školarce to znači potvrda većeg društvenog statusa, što je posebno značajno pubertetlijama koji u tom uzrastu stiču i viši “nivo finoće” odnosno stepen pričanja viceva. U svakom slučaju, veoma je važno da svoju decu podstičete na šalu, motivišete i naučite da uvek iz bilo koje, pa i najteže situacije, izvuku onu pozitivniju i smešniju stranu, jer humor je “lek” i protiv negativne energije! Dete će kroz humor najbolje kanalisati nepoželjna osećanja, velike emotivne naboje poput straha, ljutnje, besa i sličnih, a savetujemo vam da i vi roditelji nikad ne izgubite smisao za humor. Zato, evo po koji vic za decu kojima će se, verujemo, i stariji obradovati:
 

 • Kako se zove lav bez grive? ĆeLav.
   
 • Koja mačka nije mačka? Nemačka.
   
 • Idu dve zmije u šumi i jedna pita: “Da li smo mi otrovnice?”
  - Ne, što?
  - Dobro je. Upravo sam se ujela za jezik.
   
 • Mali komarac se vraća kući nakon svog prvog leta i pita ga mama: ”Kako je bilo, sine?” “Super, svi su mi tapšali.”
   
 • Pita učiteljica Jovicu: ”Kaži mi jednu životinju?”
  “Jaguar.”
  Učiteljica: “A kaži mi ti Perice jednu životinju?”
  “Februar.”
   

 

Nadamo se da vam je naša prodavnica decije opreme ovim ulepšala dan i oraspoložila vas, a sada je vaš zadatak da tu energiju prenesete vašoj deci i naučite ih bar jedan vic za decu koji će im zasigurno povećati ego, posebno kada ga budu pričali iznova i iznova u krugu porodice ili u društvu!

 

Autor teksta: Biljana Radojčić