Uređenje sobe za bebe

Uređenje sobe za bebe

9 meseci željno iščekujete, maštate, i uživate u tim mislima, ali kako se dolazak bebe približava sve više se u vaše misli useljava ideja o tome kako treba da bude uređena soba za bebu. Da biste uspešno uredili sobu za dolazak vaše bebe, podelićemo sa vama par saveta o tome koja vam je bebi oprema neophodna u početku.

 

Prvo o čemu treba da razmišljate jeste da soba u kojoj će da bude beba, mora da bude dobro osvetljena, čista i provetrena, jer će u početku u njoj provoditi najviše vremena. Preporuka je da prvih par meseci beba bude u istoj prostoriji sa vama, kako biste mogli brzo da reagujete ako se nešto nepredviđeno dogodi. Pritom, ukoliko dojite, biće vam mnogo lakše kada ste blizu bebe.


Kada ste odredili prostoriju za bebu, na redu je dekoracija koja podrazumeva dobar nameštaj za bebe. Od nameštaja će vam biti potreban krevetac za bebu, mesto za presvlačenje i naravno funkcionalna komoda za bebu u koju ćete moći da smestite pelene, kremu, maramice, benkice i sve što će biti potrebno da vam bude pri ruci kada treba da presvučete svoju bebu. Nezaobilazna bebi oprema treba da budu i igračke koje će bebi da obezbede pravu stimulaciju u prvim danima života.

 

Kako treba da izgleda soba za bebu?


Kao što smo već napomenuli, soba za bebu treba da bude pre svega čista, provetrena i dobro osvetljena, a stvari u njoj treba da rasporedite tako da vam budu pri ruci, da čak i u toku noći u mraku možete da uzmete šta vam treba, jer će se neretko dešavati da bebu onako uspavanu treba da presvučete, i to ukoliko je moguće ne budeći je.


Prvih par dana nakon dolaska iz porodilišta optimalna temperatura sobe treba da bude 24°C, a kasnije oko 22°C. Tokom zime se dešava da vazduh bude prilično suv, pa možete na grejno telo da stavite posudu sa vodom, vlažnu krpu ili pelenu. Vodite računa o tome da bebu nikada ne ostavljate samu u sobi sa uključenom grejalicom.


Tokom noći možete da ostavite uključenu stonu lampu, ali tako da ne bije bebi u oči, već da svetlo bude blago i umirujuće.


Soba za bebu treba da bude čista i uredna, a higijenu održavajte kada je beba u drugoj prostoriji. Obavezno koristite vlažnu krpu za prašinu i usisivač.


Svakodnevno provetravajte bebinu sobu, koje god da je doba godine. Zimi će biti dovoljno i pet minuta par puta u toku dana dok je beba u drugoj prostoriji, dok u proleće i leto možete držati prozor otvoren i tokom celog dana u zavisnosti od vremenskih uslova. Nemojte da zaboravite da beba u svakom trenutku treba da bude zaštićena od vetra i promaje. I naravno nikad, ali ni na sekundu, nemojte ulaziti sa cigarom u bebinu sobu.

 

Bebi oprema i nameštaj za bebe


Nameštaj za bebe koji će vam biti neophodan za sobu je definitivno krevetac za bebu i komodica u kojoj ćete držati njene stvari, kao i mesto za prepovijanje. Neki roditelji se odlučuju da prepovijaju bebu na krevetu ili na stolu, ali posle par dana ćete shvatiti da je bolje da imate sto za prepovijanje koji možete prilagoditi svojoj visini (kako biste izbegli bolove u kičmi) i koji je svakako bezbedniji od običnog stola.

 

Krevetac za bebu

Kada je krevetac za bebu u pitanju, danas postoji zaista širok izbor, a na vama je da izaberete po svojim potrebama i mogućnostima.

  • Prenosivi krevetac - Ukoliko ćete dosta putovati, zgodni su prenosivi krevetići koji mogu da se rasklope vrlo brzo, a u njega možete da stavite kvalitetan dušek u kome će beba da spava kao po oblacima. Manji su od drvenih, pa su zgodniji ako nemate mnogo prostora.
  • Kolevka – odlična je u prvim mesecima, jer bebu možete da ljuljuškate dok je uspavljujete, što njoj izuzetno prija, jer će imati sličan osećaj kao da je još uvek kod mame u stomaku. Danas postoje i one koje mogu da se prikače za vaš krevet, jedna stranica se lako skida, pa vam mnogo olakšava noćno dojenje. Uglavnom su predviđene za bebe do 9 meseci starosti.
  • Klasičan drveni krevetac – krevetac za bebu klasičnog modela od drveta uglavnom ima opcije podešavanje nivoa podnog dela i prednje ogradice, tako da možete da podešavate visinu u zavisnosti od uzrasta deteta. Kako beba raste, postaje aktivnija i potreban joj je dublji krevetac kako ne bi ispala iz njega. Postoje modeli sa i bez točkića, a neke standardne dimenzije su 120 x 60 cm, tako da beba može da spava u njemu do neke druge, najviše treće godine.
  • Sistem 3u1 čini kolevka, krevetac za bebu i komoda za bebu. Ispod spavaćeg dela se nalaze dve velike fioke, dok se na komodi nalazi prostor za povijanje. Kasnije kada dete poraste od kreveca postaje radni sto.

 

Komoda za bebu

Komoda za bebu treba da bude nezaobilazni deo nameštaja za bebinu sobu, treba da bude praktična i da vam bude blizu mesta za prepovijanje, jer ćete u nju smestiti pelene, kremice, maramice, benkice i slično, sve ono što će vam biti potrebno da presvučete bebu. Namestite je tako da možete jednom rukom da držite bebu na mestu za prepovijanje, dok drugom rukom iz fioke izvlačite sve što vam je u tom trenutku neophodno. Sadržaj fioka neka vam bude takav da možete da se snađete u sred noći, u mrklom mraku, kako ne biste bespotrebno budili bebu dok je presvlačite.

 

Igračke za bebu

Igračke za bebu u prvim danima njenog života imaju svrhu da podstaknu bebu na pokret i da podstaknu njena čula koja još nisu dovoljno razvijena. Zato birajte neke viseće igračkice, poput vrteški za krevetac, koje će da joj budu tik iznad glave i koje će moći da dohvati rukicama, a usput sviraju neku nežnu muziku uz koju će beba lakše da zaspi. Što se boja tiče, obzirom na to da je bebama vid prilično nerazvijen kada se rode, ne bi bilo loše da izaberete neke igračkice jarkih boja kako bi njene okice primile što više nadražaja i na taj način uočile oblike iznad nje.

 

Dodatni saveti


Kada su boje sobe u pitanju, roditelji često greše pa za bebinu sobu biraju blage i pastelne boje koje njima lepo izgledaju. Međutim, mnogim naučnim istraživanjima je utvrđeno da boje kojima ukrasite dečiju sobu značajno utiču na njeno celokupno zdravlje i raspoloženje, naravno i na vaše jer ćete u početku u toj prostoriji provoditi najviše vremena. Naučnici tvrde da bebe u početku ne razaznaju boje jasno, već samo obrise oblika, a prva boja koju beba registruje je crvena. Naravno, to ne znači da ćete celu sobu obojiti u crveno, ali se potrudite da postoje neki detalji u bebinom vidokrugu koji će biti crvene boje ili bilo koje tako jarke, jer ćete na taj način stimulisati njen razvoj.


PROIZVOD JE DODAT U KORPU
Image of product added to cart
Jungle kolica Oxy Beige, 0m+